Share |

Historia

Hietalahden Telakkatyöväen ammattiosasto ry. 41 perustettiin 10.09.1943  Helsingin Työväenyhdistyksen b-salissa.  Kokoukseen saapui paikalle noin 150 telakan työläistä. Ensimmäinen osaston nimi oli Hietalahden Sulkutelakan Työläisten Ammattiosasto. Samaisessa kokouksessa tehtiin päätös liittyä Suomen Metallityöväen liittoon ja säännöiksi hyväksyttiin liiton mallisäännöt.  Osaston puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti levyseppä Oskar Vilhelm Nyberg. Telakan pääluottamusmieheksi valittiin Aarne Nurminen ja osastojen luottamusmiehiksi muut toimikunnan jäsenet. Vastaperustettu osasto päätti liittyä jäseneksi myös Helsingin Ammatilliseen Paikallisjärjestöön, Helsingin Metalliammattiosastojen Keskuskomiteaan ja Helsingin Työväenyhdistykseen. -Ajat olivat ankaria siihen aikaan.  Osaston syntymähetkillä koettiinkin kovia, koska välillä jouduttiin juoksemaan pommisuojaan turvaan. Laivanrakentajat eivät olleet perimätiedon mukaisesti ainakaan Karjalan kannaksella sillä hetkellä. Laivanrakentajia tarvittiin tiettyyn tehtävään silloin. Kaikki eivät suinkaan voineet mennä sotimaan suoraan rintamalle, vaan joidenkin raskaana tehtävänä oli luoda ”edellytykset” sille rintamalinjojen takana. Samainen tietolähde kumminkin kertoi, että jos ei ollut mieluinen työnantajalle löytyi litterat melkoisen herkästikin Kannaksen suuntaan. Kuri oli kovaa, joten ainoa tie puolustautua yhteisesti oli oman ammattiosaston perustaminen. Päästiinpä edes jonkinlaiseen neuvotteluyhteyteen työnantajan kanssa kiperistäkin asioista.- Telakka oli suurin työpaikka perustamishetkellä pääkaupungissa. Tämän takia työpaikka ammattiosastolle oli mahtava tilauksensa. Tehtäväkenttää riitti runsaasti aina nykypäivään asti. Työnantajalle oli ainakin yksi mieluisa asia perustamisen suhteen. Pitkäaikainen sihteeri kertoi työnantajan sanoneen am.osaston perustamisesta, että ”hyvä kun loppuu huliganismi ja juopottelu”.- Enpä tiedä tarkkaan sanoa, koska viimeinen korkki suljettiin telakalla. Ehkä se on suljettu, mene ja tiedä.

Ammattiosaston rekisteröinti

Metalliliiton Liittotoimikunta hyväksyi am.os. hakemuksen jäsenyydestä 23.9.1943 ja liitolta järjestysnumeron 41. Sen ajan Suomessa piti yhdistyksen, ennen kuin se voitiin merkitä yhdistysrekisteriin, saada raastuvanoikeuden lausunto. Siinä todettiin, ettei yhdistyksen jäsenillä ollut rikosrekisteriä, eivätkä he olleet kommunisteja. Valtiollinen poliisi tarkasteli asiaa omista lähtökohdistaan. Raastuvanoikeus hyväksyi rekisteröinnin, siitäkin huolimatta valtiollisen poliisin kirjelmässä oli hakijoista eräiden jäsenten kohdalta ”esteellisiä asioita”.  Syytettiin mm. osallistumisesta lakkautettuun Suomi-Neuvostoliitto rauhan ja ystävyyden liittoon jne.  Virallinen rekisteröintipäivä oli maaliskuun 28. päivä 1944 oikeusministeriössä.

Tämä on kaukaisemmasta historiasta ote  edesmenneen ammattiosaston ensimmäisestä historian kirjan kirjoittaneen Torsti Kosken kirjasta Hietalahden Telakkatyöväen historia 1865-1965. Lisänä pari pientä ”perimätietoa”.

☆-☆-☆

Ammatiosasto on julkaissut useita ammattiosaston historiasta kertovia juhlajulkaisuja, viimeisimpänä vuodelta 2011

HIETALAHDEN TELAKAN JA AMMATTIOSASTON HISTORIA OSA 1.

© Torsti Koski ja Hietalahden Telakkatyöväen ammattiosasto ry nro 41

TELAKKA ( Historian kirja osa 2. )

Helsingin Hietalahden telakan ja Hietalahden Telakkatyöväen ammattiosaston historia

© Timo Sandberg ja Hietalahden Telakkatyöväen ammattiosasto ry nro 41

☆-☆-☆

met41-rataslogo-koho.png